Tantra & Shibari

Shibari of Kinbaku is een prachtig erotische kunst van verbinding. Verbinding door gebruik te maken van touwen.
Tantra is gericht op geestelijke verruiming en emotionele en lichamelijke bevrijding. In de tantra ligt de nadruk op bewustwording door middel van meditatie, ademhaling en het ervaren van aanraking.

De dagworkshop Tantra & Shibari geeft jullie tools om dit te ervaren. In een veilige setting gaan we grenzen opzoeken en verleggen om zodoende nog meer vrijheid te creëren in ons bestaan. Evenals tantra streeft shibari geen doelen na maar geeft ruimte voor een bewust onderzoek naar jouw grenzen en naar jouw mogelijkheden.

Gebonden worden beperkt je in je fysieke vrijheid. Welke gevolgen heeft dat voor jou op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau? Iemand binden vraagt creativiteit en aanwezig zijn bij de ander, wat doet dit met jou, kun je aanwezig zijn?

Deze workshop is gericht op het ervaren wat de combinatie tantra & shibari met jou kan doen. De leidraad in tantra is prana en de prana zal dus ook de leidraad zijn van deze lesdag. Prana is onze neutrale en vrije levensenergie en vanuit deze energie gaan we de fysieke vrijheid beperken en heel bewust ervaren binnen een veilige omgeving. We beginnen deze dag met een prana flow massage en in de middag spelen en verdiepen met touw.

De filosofie achter de workshop “Tantra & Shibari”

Shibari of Kinbaku komt oorspronkelijk uit Japan van de krijgskunst Hojōjutsu, de kunst waarbij gevangenen werden vastgebonden. Sinds de vorige eeuw wordt het gebruikt als kunstvorm, voor de opwinding, diepe emotionele verbinding, als manier om pijn toe te brengen en nog zoveel meer.
Uiteindelijk is het voor iedereen heel persoonlijk wat het met je doet.

Buiten de schoonheid heeft shibari kwaliteiten in zich zoals het verleggen van grenzen en het ervaren van expansie op een zachte gecontroleerde manier. Door gebonden te worden maar ook door te binden kom je grenzen en expansie tegen op fysieke of emotionele gebieden. Het kan gaan van speels naar emotioneel bevrijdend, naar totale overgave en aanwezig zijn, naar pure passie. Het is altijd anders en verrassend. In onze visie onderzoeken we dit allemaal en kan dit bovenkomen, in een veilige en speelse setting.

In de tantrische visie van de Tibetaans Boeddhisme Kum Nye, ook wel rode tantra of de tantra van de linker hand, kent men geen doel maar zijn de gevolgen van de visie een mogelijke transformatie van inzichten en gevoelens.
Deze tantra stroming kenmerkt zich onder andere door massage en aanraking.

De Kum Nye visie gaat uit van 4 belangrijke pijlers die leiden tot deze groei en inzichten. Deze pijlers zijn 1) Vertrouwen, 2) Overgave, 3) Gelijkwaardigheid, 4) Doelloosheid.
Door massage en aanraking wordt prana (energie) opgewekt. Prana is een neutrale energie die in ons lichaam aanwezig is.

Voor wie is deze workshop geschikt?

De workshop is geschikt voor iedereen die op onderzoek wil en een ontdekkingsreis wil maken.
Je kan meedoen met je partner of een gelegenheidspartner en je kan ook als trio meedoen. Je hoeft niet al heel veel ervaring binnen de tantra of shibari te hebben voor deze workshop. We nodigen je uit te komen zoals je je voelt en je uitdagingen en grenzen te voelen vanuit wederzijds respect. 

Praktische informatie & data

Zaterdag 10 september 2022
Zondag 4 december 2022
Centrum Sensibel in Capelle a/d IJssel
Inloop vanaf 10 uur en om 10.30 beginnen we tot 17.00

Kosten 200 euro per koppel incl. vegetarische lunch, koffie/thee.
Aanwezig zijn matrasjes met overtrek en shibari touw (hennep).
Zelf meenemen: grote en kleine handdoek, eventueel sarong/omslagdoek, dekentje of doek om de ontvanger tijdens de massage af te dekken, je favoriete massage olie (liefst geurloos) en een flesje water is handig.
Als je zelf al touw hebt mag je deze natuurlijk ook meenemen, we nemen ook touw mee om te gebruiken tijdens de workshop en ook hebben we nieuw hennep touw te koop.

Aanmelden via johan@tantra-atma.nl of bellen 0629064111 met vermelding van jullie namen en in het geval van gelegenheidspartner twee e-mail adressen.
Als je geen partner hebt kunnen we je misschien matchen met iemand, neem ook even contact op.
Tot ziens op 1 van onze workshops “Tantra & Shibari” ……

Johan

De verschillende workshops Tantra & Shibari doe ik samen met Johan Raaimakers
www.tantra-atma.nl
Johan is Tantristisch masseur en coach in de Tibetaanse Boeddhistische stroming Kum Nye.

“Sinds 2010 volg ik diverse intensieve massage opleidingen die hebben geleid tot de kennis en ervaring van nu. Mijn voornaamste opleiding is de opleiding tot tantra masseur bij Tantra Lotus in Breda. Dit is een Tibetaans Boeddhistische opleiding uit de Kum Nye traditie, waar veel aandacht is voor praktijk(massage), theorie (Dharma), yoga en meditatie (vipassana en tenang).
Ik heb er geleerd en ervaren over de diepgaande werking die een massage kan hebben op het lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn. Massage technieken als Sveda-, Vedische en prana flow, en de integratie van duo yogatechnieken en meditatieve technieken in een behandeling geven een stabiele basis voor het geven van tantristische sessies.
Ik heb een ruime ervaring opgedaan in het geven van massages en coaching en hoewel alle mensen, wensen en lichamen anders zijn is mijn intentie altijd hetzelfde: het brengen van balans.
Nog steeds volg ik opleidingen en verdiep me in Oosterse en Tibetaanse tradities en visies. Ik heb ervaringen opgedaan bij de Rasayana Tantra Academie in Rotterdam. Ik volgde daar diverse scholingen van nationale en internationale docenten in diverse tantra disciplines. Verder ben ik ook actief buiten Nederland en Europa. Ik werk regelmatig als gast body-worker op diverse evenementen en ik werk nauw samen met een collega uit München bij diverse cursussen en opleidingen waarbij “De Shift” een jaarlijks hoogtepunt is.
Sinds 2016 geef ik ook praktische lessen in Tibetaanse tantra massage aangevuld met de nodige theorie. Mijn doel in deze lessen is om vooral de mensen te laten ervaren wat tantra en de filosofie erachter is en hoe dat voelt. De Tibetaanse tantra massage trilogie “Prana & Verbinding” en “De speeltuin van prana” zijn daar voorbeelden van. Ook organiseer ik samen met collega’s tantra-yoga weekeinden in het voor- en najaar”.