Natural Bliss

Tantra & Shibari

Shibari is een Japanse bondage techniek waarbij een zuiver en betrouwbaar contact tussen de gever en de ontvanger noodzakelijk is. Een tantrisch contact steunt op 4 essentiële pijlers: 1) Vertrouwen 2) Overgave 3) Gelijkwaardigheid 4) Doelloosheid

De dagworkshop Tantra & Shibari geeft jullie de tools om dit onderzoek samen aan te gaan. In een veilige setting gaan we grenzen opzoeken en verleggen om zodoende nog meer vrijheid te creëren in ons bestaan. Evenals tantra streeft shibari geen doelen na maar geeft ruimte voor een bewust onderzoek naar jouw grenzen en naar jouw mogelijkheden. Gebonden worden beperkt je in je fysieke vrijheid. Welke gevolgen heeft dat voor jou op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau? Iemand binden vraagt creativiteit en aanwezig zijn bij de ander. Deze workshop is gericht op het ervaren van jullie grenzen en ook de expansie die ontstaat tussen gever als ontvanger. De leidraad in tantra is prana en de prana zal dus ook de leidraad zijn van deze lesdag. Prana is onze neutrale en vrije levensenergie en vanuit deze energie gaan we de fysieke vrijheid beperken en heel bewust ervaren binnen een veilige omgeving.

De filosofie achter de workshop “Tantra & Shibari”

Shibari is een aloude Japanse bondage techniek en is ontstaan in de tijd dat er meer gevangenen waren dan gevangenissen in Japan. Men bond de gevangenen dusdanig vast dat ontsnappen kansloos was. Deze wijze van bondage is later uitgegroeid tot een kunst waarbij schoonheid van het knopen belangrijk was. Buiten de kunst heeft shibari veel andere kwaliteiten in zich en één ervan is het verleggen van grenzen op een zachte gecontroleerde manier. Door gebonden te worden maar ook door te binden kom je grenzen en dieptes tegen op fysieke of emotionele gebieden. Het is haast niet te omschrijven hoe dit voelt, pas als je het ervaart voel je de diepte ervan. Shibari kan gaan van speels naar emotioneel bevrijdend, naar totale overgave en aanwezig zijn, naar diep meditatief en helend, maar ook sexy en fun. Het is altijd anders en verrassend. Het kan gaan om pure passie, maar ook om emotionele ontlading. Alles mag er zijn.

In de tantrische visie van de Tibetaans Boeddhisme Kum Nye kent men geen doel maar zijn de gevolgen van de visie een mogelijke transformatie van inzichten en gevoelens. De Tibetaans Boeddhistische Kum Nye visie gaat uit van 4 belangrijke pijlers die leiden tot deze groei en inzichten. Deze pijlers zijn 1) Vertrouwen, 2) Overgave, 3) Gelijkwaardigheid, 4) Doelloosheid. Zij vormen samen op een stevig bed van Prana de leidraad binnen een tantrische sessie of massage. Prana is een neutrale energie die in ons lichaam aanwezig is, als er geen prana meer aanwezig zou zijn is het lichaam dood. De mate van prana kan onze balans bepalen dus hoe hoger de prana hoe hoger de neutraliteit en hoe hoger de balans.

Metta-Ji

Binnen deze neutrale balans kunnen we onze grenzen, blokkades en conditioneringen gaan verkennen met de vraag waarom deze er zijn. Dienen ze je of zouden ze mogen oplossen. Als je dit samen doet met een persoon waarbij een grote mate van metta-ji aanwezig is kan dit leiden naar mooie inzichten en emotionele vrijheid. Metta betekent in het Sanskriet liefdevolle vriendelijkheid en de ji erachter maakt deze liefdevolle vriendelijkheid actief. De metta-ji kan je ook omschrijven als een heilig huwelijk en is de uitkomst of de staat waarin je verkeert als je in diep contact bent met een ander persoon. Binnen deze metta-ji kunnen we dan voorzichtig ook een pijler weghalen. De metta-ji rust dan immers nog op 3 stevige pijlers. In dit geval kunnen we de gelijkwaardigheid voorzichtig weghalen doordat de ene persoon de ander vastbindt en daardoor zijn of haar fysieke vrijheid ontneemt. Vertrouwen en doelloosheid zijn nog stevig aanwezig en er is ook een mate van overgave. De pijler overgave kan nu zelfs onderzocht worden en zonodig vergroot worden. Kortom de ideale omstandigheden voor het verleggen en ontdekken van emotionele en mentale grenzen die kunnen leiden naar spirituele groei.

Voor wie is deze workshop geschikt ?

De workshop is geschikt voor iedereen die op onderzoek wil en een ontdekkingsreis wil maken.
Je kan meedoen met je partner of een gelegenheidspartner en je kan ook als trio meedoen. Je hoeft niet al heel veel ervaring binnen de tantra of shibari te hebben voor deze workshop. We nodigen je uit te komen zoals je je voelt en je uitdagingen en grenzen te voelen vanuit wederzijds respect. Wij als team gaan graag met jullie de diepte in.

Deze dag zal ik samen met Johan Raaijmakers invullen

Johan is Tantristisch masseur en coach in de Tibetaanse Boeddhistische stroming Kum Nye.

 Johan www.tantra-atma.nl

Sinds 2010 volg ik diverse intensieve massage opleidingen die hebben geleid tot de kennis en ervaring van nu. Mijn voornaamste opleiding is de opleiding tot tantra masseur bij Tantra Lotus in Breda. Dit is een Tibetaans Boeddhistische opleiding uit de Kum Nye traditie, waar veel aandacht is voor praktijk(massage), theorie (Dharma), yoga en meditatie (vipassana en tenang). Ik heb er geleerd en ervaren over de diepgaande werking die een massage kan hebben op het lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn. Massage technieken als Sveda-, Vedische en prana flow, en de integratie van duo yogatechnieken en meditatieve technieken in een behandeling geven een stabiele basis voor het geven van tantristische sessies. Ik heb een ruime ervaring opgedaan in het geven van massages en coaching en hoewel alle mensen, wensen en lichamen anders zijn is mijn intentie altijd hetzelfde: het brengen van balans. Nog steeds volg ik opleidingen en verdiep me in Oosterse en Tibetaanse tradities en visies. Ik heb ervaringen opgedaan bij de Rasayana Tantra Academie in Rotterdam. Ik volgde daar diverse scholingen van nationale en internationale docenten in diverse tantra disciplines. Verder ben ik ook actief buiten Nederland en Europa. Ik werk regelmatig als gast body-worker op diverse evenementen en ik werk nauw samen met een collega uit München bij diverse cursussen en opleidingen waarbij “De Shift” een jaarlijks hoogtepunt is. Sinds 2016 geef ik ook praktische lessen in Tibetaanse tantra massage aangevuld met de nodige theorie. Mijn doel in deze lessen is om vooral de mensen te laten ervaren wat tantra en de filosofie erachter is en hoe dat voelt. De Tibetaanse tantra massage trilogie “Prana & Verbinding” en “De speeltuin van prana” zijn daar voorbeelden van. Ook organiseer ik samen met collega’s tantra-yoga weekeinden in het voor- en najaar.

♪♫•¨•.¸¸☼ ¸¸.•¨•♫♪

Praktische informatie:

Zondag 17 februari  van 10 tot 17 uur
(10 uur inloop 10.30 beginnen we)

Centrum van Alphen prinses Marijkestraat 20 Alphen a/d Rijn (gratis parkeren)

Kosten 180 euro per koppel incl. vegetarische lunch, koffie/thee.

Aanwezig zijn matrasjes met overtrek en shibari touw (hennep).

Zelf meenemen; grote en kleine handdoek, eventueel sarong/omslagdoek, dekentje of doek om de ontvanger tijdens de massage af te dekken, je favoriete massage olie (liefst geurloos) en een flesje water is handig. Als je zelf al touw hebt mag je deze natuurlijk ook meenemen.

Aanmelden via johan@tantra-atma.nl met vermelding van jullie namen en in het geval van gelegenheidspartner graag twee e-mail adressen. Als je geen partner hebt kunnen we je misschien matchen met iemand, neem ook even contact op.

Touw is vrij te gebruiken maar ook te koop. Dit touw is van natuurlijk hennep en het meest geschikt voor shibari. Heb je interesse in touw laat dat eventueel alvast weten dan nemen we voldoende nieuw touw mee en hoeft het achteraf niet verstuurd te worden. De ideale hoeveelheid touw voor thuisgebruik is 2 tot 4 lengtes. Op de workshop gebruiken we maximaal 2 touwen per koppel. Als jullie zelf touw hebben vermeld dat ook even.
Tot ziens op 1 van onze workshops “Tantra & Shibari” …….